Sunday, December 13, 2020

Rendang Daging

 

 

Bahan-Bahan

• 2 kg daging
• 6 biji bawang sederhana besar
• 8 ulas bawang putih
• Sebesar 2 jari halia
• Sebesar 2 jari kunyit hidup
• Sedikit lengkuas
• 6 batang serai
• Cili kering yang telah dikisar lebih kurang 2 senduk
• Santan kotak 500ml
• Kerisik

Cara – cara memasak:

1. Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan kunyit hidup dikisar.
2. Kemudian, masukkan dalam kuali bersama dengan cili kering yang juga telah dikisar terlebih dahulu.
3. Seterusnya, masukkan daging. Kacau supaya bahan yang telah dikisar telah rata bersama dengan daging.
4. Masukkan santan dan teruskan untuk kacau. (Nota: Apabila masak rendang, api hendaklah sederhana dan jangan kuat.)
5. Apabila sudah hampir hendak kering, masukkan kerisik dan daun kunyit yang telah dihiris, bersama dengan daun limau purut dan asam keping.
6. Akhir sekali, jangan lupa masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula mengikut citarasa anda. Kalau guna resepi Opah, Opah gunakan gula melaka dan sedikit gula pasir.
7. Siap!

No comments:

Post a Comment