Tuesday, June 18, 2019






Masak lemak pucuk peria ikan sardin tin

BAHAN-BAHAN : 
1 tin besar ikan sardin 
4 santan - kalau tak cukup tambah sikit lagi 
3 cm kunyit hidup 
8 biji cili api 
2 batang serai - dititik 
1 keping asam keping - saiz kecil 
Garam secukup rasa 

CARA MEMASAK : 

Bersihkan daun peria kambas , tumbuk sampai kumat cili api dengan kunyit hidup kemudian titik serai . .

Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan serai yg dititik . 

Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih . Masukkan semua pucuk daun peria dan garam serta asam keping . 

Jika kuah dah cukup masam tak perlu ditambah asam keping . 

Masukkan semua isi ikan sardin tin dan 1-2 sudu kuah sardin tin ni . 

Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah mendidih dan pucuk peria dah masak boleh la ditutup api dapur .


No comments:

Post a Comment