BAHAN-BAHAN :
1 tin besar ikan sardin
4 santan - kalau tak cukup tambah sikit lagi
3 cm kunyit hidup
8 biji cili api
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - saiz kecil
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan daun peria kambas , tumbuk sampai kumat cili api dengan kunyit hidup kemudian titik serai . .
Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan serai yg dititik .
Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih . Masukkan semua pucuk daun peria dan garam serta asam keping .
Jika kuah dah cukup masam tak perlu ditambah asam keping .
Masukkan semua isi ikan sardin tin dan 1-2 sudu kuah sardin tin ni .
Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah mendidih dan pucuk peria dah masak boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment