Friday, April 19, 2019

Resepi tepung pelita
Bhn bhgn bawah
1 cwn tpg beras
1 cwn gula
5 cwn air
10 helai daun Pandan (blend guna 1cwn air dr 5 cwn tu utk ambik patinye)
1 sudu mkn air kapur (1/2 sdk kapur ambil Air yg jernih sj.)
Sedikit pewarna hijau jika perlu
Cara
Campur semua bahan dan tapis.
Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul sampai dah agak nak pekat perlahankan api dan kacau sehingga nmpak berkilat dan meletup dan bergelembong. Tutup api dan masukkan dlm acuan.
Bahagian ats/putih
4 sdb tpng beras
4 cwn santan..(sy guna santan fresh siap proses rm3 campur air jd kan 4cwn.
2 sdk garam
(2-3helai daun pandan utk extra wangi K)
Cara..
Campur semua bahan dan tapis. Masuk kan adunan sekali daun pandan..
Masak atas api sederhana sentiasa dikacau agar tidak berketul.
Apabila adunan sudah pekat &ada gelembong meletup2,tutup api.
Sebelum tuang adunan putih tabur sikit gula pasir ats adunan bwh dlm setiap bekas td.. Dan baru tuang ke atas lapisan hijau td..
Sejukkan dulu baru simpan dlm peti ais lg nyaman utk di mkn

No comments:

Post a Comment